Krabi med omgivningar

Bättre sent än aldrig…  Kort sammanfattning:

425b9-familjeportratt
Familjeporträtt vid Chicken Island.

Andra veckan spenderades i Krabiområdet. Vi bodde på Noppharathara beach, en liten bit från den mer kända Ao Nang-stranden. Det är inte Thailands finaste strand men har ett bra utgångsläge för att åka till många kul och fina ställen i närheten.

Ett par veckor innan resan fick vi reda på att det hotell vi bokat skulle renoveras så vi blev, efter lite diskussion, utan kostnad uppgraderade till ett bra mycket lyxigare hotell än vad vi hade bokat. Inte lika charmigt men med fina rum och stora pooler. Frukosten var fantastiskt. Här simtränade vi varje eftermiddag och innan veckan var slut klarade 5-åringen att simma 15 meter helt själv på djupt vatten!

Tom Kha med räkor.

Precis bredvid fanns en matmarknad med mat från olika delar av Asien. Där åt jag en dag en av de godaste rätterna på hela resan, en helt fantastisk Tom Kha med räkor.

Liten restaurang i Ao Nang.

Grannbyn Ao Nang är turisttät minst sagt men om man viker av från det värsta turiststråket nere vid havet och går längre upp i byn är det betydligt charmigare med trevliga små lokala restauranger.

Södra delen av Ao Nang.

Stranden vid Ao Nang är heller ingen höjdare med Thailändska mått men om man orkar gå några hundra meter till den allra sydligaste delen är det betydligt lugnare.

Koh Poda

Från Ao Nang går annars båtar till alla småöarna utanför: Koh Poda, Chicken Island, Koh Hong, Railey beach  mfl. Det är bara att  gå till biljettkassan i ena änden av Ao Nang, köpa biljett till valfri ö eller köpa en rundtur där man får se fyra öar under en dag. Förvänta dig dock inte att vara ensam på öarna, under högsäsong är det massvis med andra turister som också vill se samma paradisöar. Om man vill undvika värsta rusningen så ta en tidig morgontur och åk hem igen när den största massinvasionen dyker upp vid lunchtid. Vår favorit är Koh Poda, om man kommer tidigt på morgonen innan alla andra så är här helt underbart. Kristallklart vatten på ena sidan ön, bra snorkling på den andra sidan.

”Paradise Island”, allt annat än paradisisk.

En ö som man definitivt ska undvika är Paradise Island, låter härligt men är förfärligt. Området ska vara naturskyddat men är allt annat än det. De släpper iland hundratals turister samtidigt från brummande speedboats. Horderna av flytvästförsedda högljudda turister trängs som på en festival, korallerna trampas sönder och naturen är helt förstörd. Vi var så ledsna efter vårt besök här. Att de thailändska myndigheterna tillåter turismen att förstöra på det här sättet är så sorgligt.

Vågar inte visa de hemska utslagen så det får bli en bild på medicinerna istället.

Efter nån dag på Ao Nang började det klia på mig. Först lite och sen vansinnigt mycket. Vid närmare inspektion visade det sig att jag hade blivit helt rödprickig på bröstet, armarna och magen. Det spred sig snabbt och blev till slut outhärdligt. Efter lite surfande efter en pålitilig läkare hittade vi till Dr Sombons mottagning. Anmälde mig i kassan och efter bara några minuter fick jag träffa läkaren. Han konstaterade snabbt att jag fått en allergisk reaktion mot havslopporna som finns lite här och där i vattnet. Med mig ut fick jag en påse med rosa piller, en påse med vita piller och två rosa burkar med kortisonsalva.

Nattmarknaden i Krabi town.

En kväll åkte vi in till Krabi stad för att gå på nattmarknaden. Det var billigast att ta buss eller tuktuk men eftersom det var mörkt och det var en bra bit att åka tog vi en taxi istället, kostade några tior mer men var skönt, särskilt på vägen hem. Nån shopping var vi inte så intresserade av men upplevelsen av myllret av människor, ljuden, lukterna, stöket, maten.. underbart! Kvällen vi var där så var det en talangtävling på en stor scen. Vet inte om jag skulle kalla det talanger men kul var det!

Vi hittade Nemo och hans vänner!

Andra veckans höjdpunkt var vår dykutflykt till Bida Islands. Vi bokade vår tur med Kontiki Diving & Snorkeling Krabi, ett skandinaviskägt företag med flera dykcenter i Thailand. De är superproffsiga, seriösa och väldigt tillmötesgående. Eftersom vi hade en 5-åring med oss så fick vi skiftas om att dyka och snorkla med Tim. Vi bokade även denna gången in en egen dykinstruktör så vi inte behövde känna oss stressade utan kunde öva på våra färdigheter i vår egen takt. Det funkade utmärkt! Sikten var bra och vi såg fantastiska koraller och fiskar.

Tim pausar på båten mellan dyken.

Tim var fantastiskt modig som hoppade rätt ner i de höga vågorna, det hade jag aldrig vågat i hans ålder. Han fick se massor av sjöstjärnor och färglada fiskar. När vi pratar om resan nu i efterhand så är dykdagarna det som den lille vilden tyckte var allra bäst och jag håller med. Ångrar nästan att vi inte bokade in fler dyk men det får bli en annan gång.

Köpte hela plåstersortimentet på Seven Eleven.

Några dagar innan vi skulle åka hem så lyckades Bazze skära sig under fötterna på några vassa stenar på stranden. Till hans undsättning kom sjukvårdaren Linda. Jag visste väl att alla timmarna framför CityAkuten nån gång skulle komma till nytta!

 


En reaktion på ”Krabi med omgivningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s