Dags att starta med medgivandeutredningen

process
Bra bild som förklarar adoptionsprocessen. Bild: Barnens Vänner.

Snart är det dags för vårt första samtal i medgivandeutredningen, känns både spännande och lite nervöst. Medgivandeutredningen har två funktioner: dels är det socialnämndens underlag för beslut om man överhuvudtaget ska få medgivande för att få adoptera, dels är det en presentation av de blivande adoptivföräldrarna som skickas till utlandet.

I utredningen ingår gemensamma och enskilda samtal, hembesök, inhämtande av referenser (personer som känner oss väl ska intyga att vi kommer att bli bra adoptivföräldrar), läkarintyg, registerutdrag (socialregister, kriminalregister, kronofogderegister och från Försäkringskassan) samt eventuellt övriga kompletteringar.

När utredningen är färdig sammanställs allt i en akt som presenteras vid socialnämndens sammanträde. Det är de som tar beslut om huruvuda man får ett medgivande eller inte. Får man det så gäller det i två år. Sedan får man söka nytt medgivande om man ännu inte fått något barn.
Det känns lite konstigt att vi ska bli bedömda på det sättet samtidigt som jag förstår att det måste göras. Självklart ska myndigheterna försäkra sig om att de barnen som adopteras bort ska få bra familjer. Tänk om alla som blir föräldrar till biologiska barn var tvungna att gå igenom samma process, hur många hade blivit godkända då?

Fortsättning följer…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s