Att välja land

karta

Det har inte varit helt lätt att välja vilket land vi ska skicka vår adoptionsansökan till. De svenska adoptionsförmedlingarna har avtal med ett antal länder vilka man kan skicka sin ansökan till. Sedan är det ländernas förmedlingar eller myndigheter som väljer ut vem som får adoptera vilket barn och när.

De olika länderna har helt olika krav på de blivande adoptivföräldrarna. Det handlar bland annat om ålder, inkomst, hälsa, religion och hur länge man varit gifta. En del länder har som krav att man måste vara infertil, andra har en övre BMI-gräns eller vill att man ska ha en anknytning till landet sedan innan. Vissa krav är högst rimliga, andra kan tyckas ganska underliga för oss som är uppvuxna i Sverige.

För oss som passerat 40 finns det inte många länder att välja mellan och flera länder gick bort för oss då vi bara varit gifta en kort tid. Att vi varit sambo i över 20 år räknas inte i de flesta länder, de har en annan kultur där samboskap antingen inte är accepterat överhuvudtaget eller åtminstone inte räknas som seriös livsstil. I vissa länder måste man bo i landet med det nya barnet i 6-12 månader innan man kan åka hem tillsammans. De länderna valde vi bort. Hade vi inte haft barn sedan tidigare så kanske vi hade övervägt även sådana länder med det är också en enorm ekonomisk påfrestning att leva utan inkomst i upp till ett år.

Det två länderna som vi tittat närmre på är Polen och Kina. Polen, då vi har anknytning till landet och Kina då de inte har så långa köer just nu. I Kina uppfyller vi i dagsläget inte kriteriet att man ska varit gift i minst två år så om vi skulle skicka dit så hade vi fått vänta ett år till. Så nu har vi bestämt oss för att skicka vår ansökan till Polen.

Egentligen samlar man inte ihop papper till sin ansökan till adoptionslandet förrän efter man fått sitt medgivande av kommunen men eftersom vi har så kort tid på oss innan vi blir för gamla så kommer vi att börja samla ihop till vår akt samtidigt som medgivandeutredningen pågår. Från den dagen då socialnämnden beslutar om medgivande har vi två år på oss att bli matchade med ett barn. I dagsläget är väntetiden i Polen 1,5-2 år. Så det är verkligen på håret.. och inte säkert att vi kommer att hinna.

Så får vi bara hoppas på att vi får medgivandeutredningen godkänd, vi har i vilket fall som helst inget att förlora mer än någon tusenlapp i olika dokumentbeställningsavgifter.

Fortsättning följer…


En reaktion på ”Att välja land

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s